„Mleko i owoc w szkole”- kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci

Dnia 20 października 2022 r. uczniowie klas trzecich wzięli udział w bardzo ciekawych zajęciach na temat zdrowej żywności. Inicjatywa ta była związana z realizacją w naszej szkole projektu „Mleko i owoc w szkole”.
Pan Marek Iwan – prowadzący zajęcia, przekazał uczniom wiedzę odnośnie pochodzenia, uprawy owoców i warzyw oraz produktów mlecznych. Trzecioklasiści pogłębili swoją wiedzę na temat wartości odżywczych produktów, które otrzymują w szkole, są to m.in. warzywa (marchew, rzodkiewki, papryka, pomidorki, kalarepa), owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki) oraz mleko spożywcze oraz naturalne produkty mleczne (jogurt, kefir, serek twarogowy). Nawyki żywieniowe (nabyte w dzieciństwie) decydują o stanie zdrowia organizmu w przyszłości, dlatego też ważne jest uświadamianie dzieciom i młodzieży korzyści płynących ze zdrowego odżywiania się i dostarczania organizmowi ważnych dla jego rozwoju składników odżywczych.
Podczas zajęć uczniowie brali udział w  konkursach z nagrodami a na zakończenie otrzymali przepyszne naturalne soki.

Możesz również polubić…

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Skip to content